Archive for March, 2009

Tur til Skottland snart?

Nå er det snart på tide å få tatt seg turen over til Skottland (eller et annet sted på den øya der). Det er veldig mange år siden pundet har vært så billig som det er om dagen, faktisk koster det ikke mer enn 9,2 kr. Det er over 20% lavere enn for 2 år siden da jeg studerte der. Skulle ønske jeg var der nå, da kunne jeg levd da! :)

Citigroup eller Shittygroup?

Finanshusene har for å si det mildt gjort det dårlig de siste årene. Det var egentlig alt for snilt, de har virkelig rota det til. I USA har flere har blitt overtatt av staten eller av andre finanshus som har gjort noen litt smartere valg. Citigroup er intet unntak, og har fått en god del milliarder fra staten i krisehjelp. Aksjeprisen sier noe om hvor dårlig stilt det er for selskapet. Mai 2007 kunne man kjøpe en aksje i Citigroup for 55 dollar, i år har prisen vært under en dollar. At det går såpass dårlig for selskapene i bransjen er noe som naturlig nok blir snakket om i media. Også i finanskanalen CNBS. Denne programlederen har muligens dette litt for langt framme i tankene da hun snakker om selskapet i dette klippet.

CNBC sier ved en feil sannheten om Citigroup – HegnarOnline.

Pose luft til salgs

Fædrelandsvennen skriver om en sørlending som har lagt ut en pose luft til salgs på finn. Ganske rart ingen har funnet noe lignende før, er jo ganske vanlig å “få seg litt fjelluft” og lignende. Så hvorfor ikke litt frisk sørlandsluft.

Det beste med hele greia var hvordan han hadde funnet ut hva han skulle ta for posen:
- Prisen har jeg tatt litt ut av luften.

Sentralbanksjefen hos Nordea

For enhver samfunnsøkonomi i Norge er sentralbanksjef Svein Gjedrem en viktig person, det er noe jeg vet veldig godt. Men har det gått litt langt hos Nordea Markets? Eller er det noe annet? ;-) Kom over dette bilde fra Finansavisen og følte det måtte deles. :-)  Sentralbanksjef Svein Gjedrem holder til også hos Nordea Markets :-)

Når skal platebransjen lære?

Nå går platebransjen til søksmål mot Telenor for at de ikke sperrer tilgangen til The Pirate Bay. Dagbladet skriver at dersom IFPI vinner fram kan det føre til internett sensur i en større skala. Det hadde vært utrolig synd om en sak hvor som bygger på at en bransje ikke vil fornye seg og vil redde seg ved å sperre konkurrenter ute fører til at det frie internett slutter å eksistere. Forstår godt argumentene til platebransjen, men de kunne ikke vært mer feil fundert. En bedrift/bransjes største fare er umodne substitutter, dersom ikke disse takles tidlig er en konkurs i den eksisterende bedriften/bransjen meget sannsynlig. Det er nettopp det som skjer her. Platedistributørene har sovet de siste ti årene og har ikke innsett at de må møte konkurransen fra piratkopiert materiale. Istede har de holdt på det gamle kjente og prøvd, uten særlig hell, å bekjempe priatene i rettsalene. Dette har kostet artistene, og dem selv, dyrt uten at de kan vise til store effekter. Dette har skjedd med mange produkter mange ganger opp gjennom historien. Seilskip ble erstattet med dampskip, kanaler med jernbane, osv, osv. Kassetter var en kjempehit, men når cdene kom varte det ikke lenge før kassettene var helt borte. De som ikke trodde på cden, men forstatte kun med kassetter gikk konk. LP var også viktig før cden kom, og forsvant nesten helt. Nå har imidlertid LPen kommet tilbake i butikkene igjen.

Det nytter ikke å omgå konkurranse. Det burde noen av de økonomene i platebransjen skjønne. Eller har de bare advokater som tenker lover der? Er økonom selv, så den tankegangen har ikke jeg.  Den beste måten å møte konkurranse er å lage ett bedre produkt, dvs pris, kvalitet, tilgjenglighet.

Teknisk Ukeblad har en artikkel som treffer veldig god, anbefalt lesning!

Return top