Tenkte ikke jeg skulle kommentere saken som pågår i Sverige nå om dagen, men klarte ikke å holde meg unna. I en sak på db.no sier representanten til IFPI i Norge noe som sier ganske mye om platebransjens holdninger. IFPI er forresten i medias søkelys om dagen siden de har truet Telenor med søksmål dersom tilgangen til priatebay ikke sperres. Han mener at det er den ulovelige nedlastingen som har ført til at interessen for å kjøpe cd-plater har gått tilbake. Ok, det stemmer kanskje til en viss grad, men hovedgrunnen til at interessen for cd-plater har gått tilbake ville jeg heller kommer av at vi ikke trenger noe fysisk media lenger. De aller fleste hører på musikken fra en mp3-spiller. Det virker ikke som platebransjen har skjønt dette og vil ha folk vekk fra internett over til å kjøpe cd-plater igjen. Jeg har et råd: slutt med det. Ta heller opp konkurransen med pirate bay i stede for å bruke alle ressursene på å få dem vekk. De aller fleste bedrifter opp gjennom historien som har hatt et produkt som blir erstattet av et substitutt går under når de ikke selv fornyer seg. Den som ikke ville gå over fra LP når CDen kom gikk antagelig dukken, men de som også startet med CDer klarte seg videre. Det samme gjelder i dag, de som ikke vil over til digitalt salg vil ikke klare seg. CD salget vil gå tilbake, det må de akseptere. I dag er LPen på vei tilbake, CDen vil nok ikke forsvinne helt siden mange fortsatt vil ha noe fysisk stående i hyllene.

Det som er synd er at de som distribuerer musikk ved hjelp av pirate bay og lignende ikke gir noe til artistene. Artistene må få betalt ellers forsvinner musikken også til slutt, det er det ingen som vil. Kanskje integrasjonen mellom distributør og produsent er for tett? Jeg må innrømme at jeg ikke har brukt iTunes eller andre betalingssteder i det hele tatt. Grunnen til det er at jeg er en av de som liker å ha noe fysisk stående i hylla i stua og da syntes jeg det er bortkasta penger å kjøpe musikken digitalt på nettet først. Spotify er da helt perfekt. Med denne nye tjenesten får jeg mulighet til å høre på musikken først før jeg finner ut at det er verdt å kjøpe cden. Mer sånt må komme fra bransjen selv. Et annet forslag jeg har er at de oppretter en torrent side hvor de legger ut album og singler til nedlasting mot betaling. Hvordan betalingen her skulle fungert vet jeg ikke, men det ville jeg tro kunne løses.

Feilen ligger ikke i at pirate bay finnes, men i at det ikke finnes noe lovlige tjenester som kan tilby noe tilsvarende med god kvalitet. I NRKbeta sier de at den beste måten å unngå ulovlig deling er å være den beste tilbyderen. Til slutt et eksempel jeg hørte om. Monty Pyton var irritert over at materiale deres ble delt på youtube, så de opprettet en egen side der med mye av materiale og oppfordret folk til å kjøpe. Og jeg mener å huske at omsetningen iallefall fordoblet seg etter det.

Plate og film bransjen må ta seg sammen! Innse at konkurransesituasjonen har endret seg og grip de muligheten som finnes i stede for å holde på det gamle.